ALLTID FOLKSOMT UNDER ALT FOR BARNA

Alt for barna er en familiedag på Tou som har blitt en tradisjon for mange som bor på Øst, men også for barnefamilier fra andre deler av byen. Det arrangeres to ganger i året, vår og høst, og er et samarbeid mellom lokale foreninger og organisasjoner. 

SLIK STARTET DET

I 2008 etablerte Tou Scene i samarbeid med Johannes Læringssenter et internasjonalt kulturtorg som het Bazaar. Arrangementet var spesielt rettet mot innbyggerne på Storhaug og nye innbyggere i Stavanger. Gjennom mat, dialog og musikk fra ulike nasjonaliteter hadde vi som mål at folk skulle finne sammen. Etter hvert ble Frivillighetssentralen på Storhaug partner i arrangementet, og flere av bydelens organisasjoner meldte seg på. Etter som bydelen og derav behovet endret seg, ble navnet endret til Alt for Barna og fikk en fast sponsor i Inge Steenslands stiftelse. Siden er arrangementet arrangert mellom 2 til 4 ganger per år. Det har skjedd mye gjennom årene, men det som ikke har endret seg er fokuset på barn, kjekke aktiviteter for alle og at det skal være gratis. 

VI GJØR DET SAMMEN

Arrangementskomitteen består nå av Ungdom og Fritid Storhaug, St. Johannes menighet, Flam Norge og Tou. Alle aktørene bidrar både i planleggingsfasen og med gjennomføring av arrangementet. De har blant annet en viktig rolle i spredning av budskapet om Alt for barna i sine kretser, og de bidrar med frivillige under selve arrangementet. 

Ungdom og Fritid, som er en avdeling i kommunen, og Midjord bydelshus på Storhaug har vært involvert i arrangementet nesten fra starten av, da de fikk støtte i forbindelse med Europeisk kulturhovedstad 2008.

Flam Norge ble med i samarbeidet i år og viste seg til å være en verdifull ressurs. Organisasjonen representerer barnefamilier med vedvarende lavinntekt og familier med flerkulturell bakgrunn. De gjennomfører ulike tiltak rettet mot målgruppen som går på bydelshus, i ferien samt andre aktiviteter. De har også et samarbeid med kommunen i områdesatsningen på Storhaug, så det vår midt i blinken å bli en samarbeidspartner i Alt for barna. 

DET SKAL VÆRE ENKELT?

Tou’s egen sosiale entreprenør, Sebastian Waldejer, har hatt ansvar for arrangementet for 6. gang på rad. Han forteller at det ofte er de enkleste og rimeligste tiltakene som slår best an – og et godt eksempel på dette er å bare sette ut noen esker med kritt ute og observere hva som skjer. På lørdag tok det ikke lang tid før en femåring fant krittet og startet det som ble et stort felles mesterverk på bakken. Men enkle tiltak som tegnekonkurranser og perleverksted skal egentlig være med på å åpne dørene til større og mer utfordrende kulturelle opplevelser, som for eksempel Gorrlaus’ folkemusikk og scenekunstforestillinger. Arrangementet skal være tilgjengelig for alle, men også utfordrende nok for de som søker nye impulser, og barna er som regel åpne når de føler seg trygge.

BARE Å GLEDE SEG TIL HØST

Utvidet finansiering fra Inge Steenslands stiftelse hjelper enormt mye, men det er ingen hemmelighet at Alt for barna ikke er et overskuddsprosjekt rent økonomisk. Likevel er det et tiltak som vi kommer til å fortsette med, fordi vi vil sikre at alle deler av befolkningen har tilgang til gode kunstopplevelser, og det er en viktig oppgave for Tou. Direkte og indirekte tilbakemeldinger vi får, samt antall familier som kommer hvert år, tilsier at slike arrangementer trengs – i løpet av lørdagen var opptil 2000 personer innom på tunet.

Ansiktsmaling, som er en av de mest populære aktivitetene, leveres av et crew gjennom kommunens Ung jobb Stavanger. I fremtiden ser vi for oss å ha en enda større grad av ungdomsmedvirkning, også i planleggingsfasen. Vi vil også fortsette å tøye grensene på hva vi kan tillate oss å «servere» av kunst og kultur, gjerne ved å involvere mer scenekunst, tverrfaglige og interaktive elementer, slik at barna i ulike aldre fortsetter å sanse bredere, dypere og på tvers.

Foto: Vetle Wiull