Program

Ensemble Sonore - CRUX - Signe Lykke - Christina Åstrand

CRUX er bestillingsverket som kvelden skal handle om. Strykeorkesteret Ensemble Sonore har fått æren å urfremføre dette banebrytende verket som handler om å skape i felleskap. idéen bak verket er å oppnå et unikt og personlig preg hver gang det framføres. Det handler om å bryte den tradisjonelle oppdelingen mellom komponist og musiker og dermed mellom verk og fortolkning. Om innlevelse og identitet. Å få svar på et annet spørsmål - har de enkelte nordiske landene en unik tone i deres musikktradisjoner, som videreføres til neste generasjon som er gjenkjennbar, når unge musikere fra Danmark, Sverige, Norge og Finland går på scenen i dag?

Signe Lykkes urverk for solo fiolin og strykeorkester er delt inn i fire ensembler. Her skal EnSo- og senere tre andre nordiske ungdomsstrykeensembler sammen med solisten Christina Åstrand, produsenten August Wanngren og komponisten jobbe sammen som én. Ambisjonen er at ensemblene, gjennom workshops oppnår en form for eierskapsfølelse av verket som vil bidra til forsking og dokumentasjon av nordisk strykelyd - likheter og forskjeller i klang så vel som de unge kunstnernes musiske nysgjerrighet og eksperimenteringslyst.

Verket blir spilt inn på Scene 1, med publikum som er en elementær del av verket.

Ensemble Sonore kammerorkester har sin tilhørighet i regionen og forener musikere fra Kristiansand og andre deler av Norge og utland. De har en framtidsrettet visjon som handler om å tøye den klassiske musikkens rammer som åpner opp for et nytt og mangfoldig publikum. EnSo jobber tverrfaglig og tilbyr unge og etablerte kunstnere og musikere en lekeplass der de kan utfolde seg og eksperimentere på workshops, øvelser og annet. Visjonen handler om å ha et samlingspunkt i nytenkende holdning til musikk og kunst for å oppnå autentiske musikalske opplevelser sammen som gruppe og i lag med publikum. De ivaretar grunnverdiene i klassisk musikk og bygger nye broer.

Signe Lykke er dansk komponist med mastergrad i vokale studier bl.a. fra klassisk komposisjon på Trinity Conservatoire of Music i London og College of Fine Arts i Austin, Texas. Nylig tok Lykke komposisjonsstudiet som avansert diplom-postgraduale-student ved Det Jyske Musikkonservatorium.

Musikken hennes er beskrevet som poetisk og teksturell og utforsker konseptet harmoni og tid.

Christina Åstrand er også dansk og er kjent i deres trakter som en bemerkelsesverdig og allsidig fiolinist. Hun har vært konsertmester i DR symfoniorkester fra hun var 22 år (1993) og virker også som solist og kammermusiker. Hun er kjent for sitt entusiastiske vesen og personlige uttrykk i musikken.

I denne forbindelsen er hun en del av inspirasjonen til kveldens urverk. Hun er det pulserende hjertet med nervestrenger og årer ut til hver individuell musiker som omkranser henne. Verket kommer til live i felleskap, og blir formet av alle til stedet i rommet denne kvelden.

← Tilbake til program