Trond Kallevåg Hansen

TROND KALLEVÅG - FENGSELSFUGL

 

Innsatte i Oslo Fengsel og skillingsviser er noen av ingrediensene gitaristen Trond Kallevåg har latt seg inspirere av under utformingen av hans nyeste plate «Fengselsfugl». Platen har allerede blitt kritikerrost av norske og utenlandske anmeldere. Trond fikk femmer i større aviser som Dagsavisen og Klassekampen.

 

«Gitarmusikk av en annen verden»

- Geir Rakvåg - 5/6 Dagsavisen

 

«Norge er velsignet med riktig mange dyktige, følsomme og reflekterte gitarister. På denne platen finner du to av dem: Trond Kallevåg og Geir Sundstøl.»

- Arvid S. Knudsen - 5/6 Klassekampen

 

«Trond Kallevåg har skapt usedvanlig personlig og vakker musikk nok en gang» - Tor Hammerø - 5/6 Nettavisen

 

Platen er den etterlengtede oppfølgeren til gitaristen og komponistens kritikerroste album Bedehus & Hawaii (2019) som blant annet ble trukket frem som en av 15 beste jazzalbum i 2019 av Bandcamp, en av verdens største nettsider for salg av musikk. Som ved forrige plate er Fengselsfugl spilt inn i studioet til Geir Sundstøl som også medvirker på platen med sitt røveraktige og sublime steelgitarspill som perfekt matcher Kallevåg sin åpenbare affeksjon for atmosfærisk filmmusikk, forsiktig bedehussakralitet og polynesisk exotica. I sekstetten finner man også kanskje landets fremste keyboardist David Wallumrød som på utsøkt vis komplementerer Trond sine lyriske låter.

 

Gitaristen og komponistens flerårige arbeid med innsatte inni Oslo Fengsel har gitt han et unikt innblikk i en del av samfunnet de færreste får se.

 

«De innsatte har fortalt meg interessante historier og bærer som oss på håp, gode og vonde følelser. Fra musikkrommet i Oslo Fengsel og med panorama-utsikt over Botsfengslet komponerte jeg mye av musikken til platen. Jeg ønsket som på min forrige plate, «Bedehus & Hawaii», skildre egenopplevde stemninger i mitt møte med miljøer som er ved siden av det etablerte.»

 

«Jeg har også undersøkt skillingsvisene til fengselsfuglene Ola Høyland og Gjest Bårdsen som var rikskjendiser i sin tid. De skapte, ved å servere hele det norske folk med egenkomponerte skillingsviser, myter sagn om sine heltemodige og spenningsfylte liv. Skillingsvisene var tekst til enkle melodier som fungerte som datidens sosiale medier og ofte «Fake News».»

 

Utradisjonelle instrumenter som glass og sag gir lydbildet den rette filmatiske og absurde stemningen i Trond sine komposisjoner og kunne vært det perfekte soundtracket til fengselsfilmen Wim Wenders aldri lagde. Som Ole Johannes Åleskjær skrev in tosidige flotte anmeldelse av «Bedehus & Hawaii» i Vårt Land: «Man slenger kanskje for ofte om seg med betegnelser som «filmatisk» om musikk, men dette albumet lever opp til en slik beskrivelse.

 

Trond tok norske og utenlandske anmeldere med storm da han gav ut forrige album Bedehus & Hawaii i 2019 og ble av flere anmeldere sammenlignet med Ry Cooder og Bill Frisell. "Bedehus & Hawaii" locates Trond Kallevag Hansen at the right height on the heels of Ry Cooder and Bill Frisell." - Jazzaroundmag. Høydepunktet ble nådd da Bandcamp, utvilsomt en av verdens største og viktigste platformer for salg av musikk, kåret platen Bedehus & Hawaii til en av 15 beste internasjonale jazzutgivelser i 2019. I sin anmeldelse skrev de at det var «en av de nydeligste innspillingene som har nådd butikkhyllene i 2019». Anmeldelser kom også på løpende bånd på trykk. Blant annet i Dagens Næringsliv - "Åpen Klasse av Høy Klasse", Dagsavisen - "Klasse for seg", Dag og Tid - «Kallevåg og Sundstøl er så avgjort på bølgelengd" og Vårt Land på to hele sider - "Den Nye Strengemusikken". BBC radio lovpriste også platen og skrev - "Its a lovely album all the way through».

← Tilbake til program