NY KUNSTNER PÅ TOU ATELIERHUS

Møt Claudia Olsen – kunstneren som nylig fikk tildelt etablereratelier på Tou Atelierhus. Som tegner jobber hun med figurative portretter i stort format, i blyant og kull. Tematikken hennes handler om identitet, tilhørighet og det flerkulturelle. Hun ønsker å utforske hvordan man kan se hverandre på et dypere nivå, gjennom det som bor i hver enkelt av oss.

Claudia har begynt å innrede atelieret sitt og finner sin plass. Vi tok en prat med henne for å høre hvordan etableringsprosessen har vært.

Er dette ditt første atelier?

Ja – både første og største, med tanke på hva jeg er vant med fra skolen og universitetet. Når daglig leder på Tou sa at det er det minste rommet de har, så tenkte jeg – ja, men det er det største jeg har hatt! For meg så er det alle tiders.

Har du begynt å snakke med andre kunstnere?

Ikke mer enn i gangene, men det virker som et ganske godt miljø. Jeg føler at folk er veldig imøtekommende og vennlige – det var jeg litt overrasket over. Jeg forventet at det skulle ta litt tid for å komme inn i varmen! Så det føles veldig betryggende. Jeg har alltid drømt om å komme inn på Tou – når jeg har stått ut forbi her, kikket inn og bare dagdrømt om å være en del av dette miljøet.

Kjenner du noen kunstnere fra før?

Ja, overraskende nok vet jeg om mange, og mye av det kommer fra det at jeg har vært student på Kunstskolen i Stavanger. Jeg har hatt en del av dem som gjestelærere og Mona (Orstad Hansen) hadde jeg på Kunstakademiet ved KMD–UiB – hun var den første jeg hadde som veileder. 

Hva var det som appellerte til deg her på Tou?

Kunstnerne, fasilitetene, lokasjonen – jeg er en ekte Storhaug-patriot! Da jeg skulle flytte tilbake til Stavanger etter studiene i Bergen, sa folk til meg at jeg kanskje ikke burde ha for store forventninger og at det kan hende at jeg må bo ut forbi Stavanger, og jeg bare – nei, jeg skal bo på Storhaug og jeg skal ha atelier her! Jeg er sånn at når det først har gått opp for meg at jeg vil gjøre noe, så jeg vil gjøre det med en gang.

Claudia jobber med figurative portretter. Bilde: Henriette Heimdal

Du kom tilbake til Stavanger i fjor sommer. Var det enkelt å komme tilbake?

Nei nei, ingenting gikk som planlagt! Jeg skulle tilbake til Stavanger, jeg skulle ha et godt sted å bo, og jeg var veldig bestemt på at jeg skulle være en del av Tou Atelierhus – sånn ble det ikke med det samme. 

Jeg møtte på flere utfordringer i den prosessen og måtte skifte bosted flere ganger, mellom Stavanger, Bryne og Ølberg, og det var mange midlertidige løsninger underveis. Nå har jeg endelig funnet meg egen leilighet, rett her i Haugesundsgata.

Det å finne et atelier er heller ikke en lett oppgave – akkurat som å finne en jobb, så vanskelig. Det er ikke mye å velge fra, dyrt, og det som er ledig er det flere som konkurrerer om. Men nå er jeg endelig her og så langt veldig fornøyd.

Hvorfor ville du komme tilbake til Stavanger?

Bergen er en fantastisk by, kunstmiljøet der er mye større enn i Stavanger og det skjer mye mer. Men jeg tenker at det er viktig å dra tilbake til der jeg kommer fra og bli med på å bygge opp og forsterke kunstmiljøet her.

Generelt ser vi at mange flytter fra småbyene til de større byene, noe som øker konkurransen og medfører høyere krav. Jeg mener imidlertid at det finnes store muligheter i å vende tilbake til de mindre byene. For min del har jeg sett mange slike muligheter her, og ikke minst har Stavanger noen av Norges fremste kunstnere. Dersom jeg får være en del av dette miljøet, kan det bidra til å bygge opp min kunstneriske virksomhet og skape engasjement – og vise at det er mulig å lykkes også her. Og om det ikke går, så har jeg i det minste prøvd. Det viktigste er å tro på seg selv – men det er like viktig å ha et godt nettverk.

Var det alltid en selvfølge for deg at du skulle satse på en karriere innen kunst?

Nei, overhodet ikke. Det har alltid vært en drøm, men jeg hadde ingen rundt meg som fikk meg til å gå den veien tidlig. Det er noe som alltid har ligget der som en hobby. Alt skal jo være gjennomtenkt, man skal ha stabil inntekt og trygg jobb.

I ti år jobbet jeg som frisør og syntes at det var gøy. Men på et tidspunkt så kjente jeg på at det ikke var dette jeg skulle gjøre på sikt. Jeg måtte bare videre og hadde en viss rastløshet i meg, så da tok jeg sjansen på Kunstskolen for å se hvor langt jeg kunne komme med det. 

Kunstneren i sitt atelier. Bilde: Henriette Heimdal

Hva jobber du med nå og hvordan går det så langt?

Det har hele tiden vært en plan å flytte tilbake hit og etablere meg, og det er kunsten som driver meg. For meg er det en form for trening – noe jeg trenger å gjøre, og vil fortsette med. Jeg jobber med å eksperimentere og utforske, både teknisk og tematisk. Mest av alt er jeg nysgjerrig på mennesker – på hvem vi er, hvorfor vi gjør som vi gjør, og hva som former oss. Den nysgjerrigheten gjelder også meg selv. Derfor jobber jeg hovedsakelig med portretter – det gir meg en inngang til å undersøke identitet og tilhørighet på et mer personlig plan.

Jeg er opptatt av forholdet mellom identitet og hva det vil si å være flerkulturell. Med tanke på at jeg er adoptert med norske foreldre, så er jeg veldig klar over at jeg ser ikke norsk ut, men jeg føler meg norsk, og det er ikke alltid lett for andre å forstå. Jeg vil påstå at det er ingen kulturer som er bedre enn andre – de er bare forskjellige. Og selv om ting er annerledes, så trenger det ikke være noe negativt eller positivt. Det er bare annerledes, og det er der vi trenger mer åpenhet og forståelse for.

Ved å bruke grå valører, ønsker jeg å ha fokuset på individets indre verden fremfor etnisitet. Jeg ønsker at portrettene skal ta plass i rommet og formidle at vi alle har en tilhørighet og verdi, uavhengig av bakgrunn.

Med nytt arbeidsrom på Tou Atelierhus har jeg muligheten til å være en del av et levende og inspirerende fellesskap, hvor kreativitet og samarbeid går hånd i hånd. Jeg ser frem til å utvikle mitt kunstnerskap videre i Stavanger, og kunne ikke tenkt meg et mer inspirerende sted å gjøre det enn i det pulserende miljøet på Tou.

Tou ønsker å støtte kunsthåndverkere og billedkunstnere som planlegger å etablere seg i Stavanger, samt bidra til å skape fellesskap mellom uetablerte og etablerte kunstnere. Etablerings-atelieret er lokalisert i det etablerte atelierhuset på Tou, som er bygd og finansiert av Stavanger kommune. 35 profesjonelle billedkunstnere og kunsthåndtverkere har sine arbeidsplasser i bygget, samt Tou Trykk, Grafisk Verksted. Etablerings-atelieret har en begrenset leietid på to år, der husleien er fullfinansiert av Tou.