FEM SPØRSMÅL: TORBJØRN ERIKSEN

Foto: Stine Rommetveit

Denne uken sørget Torbjørn Eriksen for to fullstendig utsolgte kvelder i Scene 1 med opplesning av Arne Garborgs roman Den Bortkomne Faderen. Eriksen avslutter scenekunstsesongen hos oss på Tou og det ble en flott siste forestilling i Scene 1 før salen skal stenges for renovering. Vi stilte Torbjørn 5 spørsmål om hans kunstneriske virke og hans forhold til Tou. 

Navn: Torbjørn Berglund Eriksen
Født: 24.03.80
Fra: Stavanger
Bosted: Stavanger
Utdannet: Ja

Hva jobber du med nå?
Jeg er regissør for Merkur skoleteater.

Hva er ditt forhold til Tou og Stavangerregionen?
Stavangerregionen er jeg vokst opp i. På Tou har jeg jobbet en gang tidligere, i 2003, med forestillingen «One for the road» av Harold Pinter. Utover det har jeg fått med meg en del forestillinger og også gledet meg over å se hvordan området rundt Tou er blitt.

Hva var det som gjorde at du bestemte deg for å jobbe med scenekunst?
Jeg har nok ikke et entydig svar på det. Å jobbe som skuespiller var i grunn en fjern tanke helt til jeg fikk plass på teaterskolen. Som ungdom var jeg med å lage underholdning til ungdomsklubben «Roger» i Ynglingen, og to år var jeg med på Sigyn skoleteater. Da jeg gikk på Solbakken folkehøgskole ble jeg tipset om å søke på teaterhøgskolen. Det var nok aldri noe jeg bestemte meg for, skjønt i retrospektiv ser jeg jo at en interesse har vært tilstede.

Fortell om en scenekunstopplevelse som har betydd mye for deg?
Da jeg gikk på Solbakken folkehøgskole i Skarnes, var det på den tiden en teaterfestival i Kongsvinger. En av forestillingene var en performance med utgangspunkt i Shakespeare-sonetter. Artisten husker jeg ikke navnet på, men han kombinerte dans med tekst på en måte jeg ikke hadde sett før. Mye var tydelig improvisert, og på et tidspunkt forsvant han fra scenen. Det neste man så var en god del stoler som haglet inn på scenen. Jeg syntes det var morsomt å se en scenekunstner som våget å kommentere og på uskyldig vis gjøre narr av publikums forventninger.

Hva gjør at du fortsetter å jobbe med scenekunst?
Egenverdien i å fremholde egenverdi.