FEM SPØRSMÅL: INGRID TOOGOOD

Ingrid Toogood har hatt sin kunstneriske base på Tou i mange år, og husker tilbake til når det var kald trekk og hull i veggen. Selv om hun aldri planla å bli kunstner, ble det en naturlig del av livet. Nå jobber hun blant annet i et tverrfaglig prosjekt med dansere, musikere og skuespillere.

NAVN: Ingrid Toogood
FØDT: 1976
FRA: Sola
BOSTED: Stavanger
UTDANNET: Kunsthøyskolen i Oslo. Først ett år ved Institutt for klær- og kostymer, deretter BFA og MA ved Institutt for farge. Før det gikk jeg to år på Kunstskolen i Rogaland. 

Hva jobber du med nå? 

Jeg jobber med prosjektet ”L longed for it”, som er en performativ installasjon jeg utvikler i samarbeid med koreograf og danser Therese Markhus. Prosjektet består av fire store skulpturer med hull i, som fire dansere skal bevege seg i, og danne ulike komposisjoner i rommet. Prosjektet har sin første visning på Stavanger kunstmuseum 14. november, deretter skal det vises på forskjellige steder rundt omkring i Norge.

Med i prosjektet er også dansere Tone Martine Kittelsen, Stine Isachsen Knudsen, Camilla Apeland, Victoria Jane Harley, skuespiller Nina Ellen Ødegaard og musiker Magnus Vanebo.

I tillegg til dette jobber jeg med en maleriserie som har kommet til parallelt med utviklingen av det performative verket, og danner et tilhørende visuelt landskap på lerret. Maleriene er malt slik at det oppstår illusjoner av flere hull innover i flaten, noe som gjenspeiler oppbyggingen av skulpturene vi bruker i performancen. 

Hva er ditt forhold til Tou?  

Tou har for meg alltid vært et pulserende og inspirerende sted. Før i tiden var det spennnede å bevege seg til østre bydel og til ned til Tou. Det var liksom en magisk aura rundt dette stedet. Jeg danset meg gjennom flere klubbkvelder under NuMusic og hadde tidlig atelier på bygget, selv om det var hull i veggen og iskaldt. Atmosfæren rundt Tou har alltid gitt meg gode vibber. Nå er jeg så heldig å være en del av det fantastiske Atelierhuset. Her er vi en god gjeng med kunstnere som møtes til lunsj hver dag og jeg elsker å kunne gå på jobb her!

Hva var det som gjorde at du bestemte deg for å jobbe med kunst? 

Jeg har alltid vært interessert i kunst og har gjennom hele oppveksten min blitt eksponert for kunst av alle slag. Dette gjorde at det ble naturlig for meg å studere kunst. Men jeg bestemte meg vel egentlig aldri for å bli kunstner noen gang, det har bare skjedd gradvis og nå sitter jeg her, som kunstner!

Fortell om en kunstopplevelse som har betydd mye for deg? 

Jeg husker godt en Sigmar Polke- utstilling jeg så på Astrup Fearnley museet som studentJeg ble bergtatt av hvordan han kunne oppnå så mye rom og dybde både formalt og mentalt gjennom maleriet og den todimensjonale flaten. Denne opplevelsen gjorde nok at jeg ikke mistet troen på maleriet.

Hva gjør at du fortsetter å jobbe med kunst?

Fordi jeg ikke kan leve uten å skape kunst og fordi jeg er helt sikker på at kunst beriker sjelslivet og er en nødvendighet.

Les mer om Ingrids kunstnerskap her.