FEM SPØRSMÅL: GARVIK/ASPAAS

Synne Garvik og Karoline Aspaas har samlet to års plastforbruk og utviklet danseforestillingen FANplASTIC. Forestillingen er en del av Tou sitt Spire-program som gir scenekunstnere i etableringsfasen mulighet til å presentere sitt arbeid i en profesjonell ramme.

NAVN: Synne Garvik
FØDT: 16.11.1993
FRA: Haugesund
BOSTED: Haugesund/Oslo
UTDANNET: BA i moderne og samtidsdans fra Universitetet i Stavanger, Institutt for musikk og dans.

NAVN: Karoline Aspaas Kvinnesland
FØDT: 03.05.90
FRA: Karmøy
BOSTED: Haugesund
UTDANNET: BA i moderne og samtidsdans fra Universitetet i Stavanger, Institutt for musikk og dans. BA i fysioterapi fra Høgskolen i Oslo og Akershus. Personlig trener

Hva jobber dere med nå?
Vi turnerer nå med FANplASTIC som vises på Tou 2 oktober! En familieforestilling for å påvirke folk til å fortsette og tenke på de store miljøutfordringene, for å vise hvor mye plast et menneske kan samle på to år og for å engasjere unge rundt miljøproblematikken. Vi jobber også begge for Kompani Haugesund hvor vi har svært mange spennende prosjekter på gang. 10 årsjubileet vårt er rett rundt hjørnet! Synne er også i vikariat på danselinjen på Skeisvang og Karoline har vært i fødselspermisjon etter hennes lille krabat ble født i mars.

Hva er ditt forhold til Tou?
SYNNE: Som tidligere student i Stavanger var Tou et kult sted å henge med mange kunstopplevelser, konserter og forestillinger.
KAROLINE: Jeg har alltid kikket i fascinasjon på Tou. Uansett hvor man snur og vender seg i bygget så er det noe spennende å se på. Jeg som personlig irriterer meg litt over å være et petimeter på det som er ‘ryddig’ og ‘rett’, så elsker jeg å omringe meg med et sted som har så mye å by på av ut-av-boksen-løsninger i uttrykket. Ikke bare finner man garn i taket på puben, men det råe bruket av gammelt materiale, hvor rust blir bevart og betongen virkelig får komme til sin rett.. det er så kult! Jeg har tenkt at Tou er Stavangers Grunerløkka, og det gjør at jeg føler meg hjemme. Når jeg selv har fått være her, enten som student eller i innstudering etter studietiden, har jeg virkelig følt meg beæret av å være i nærheten av så mange kreative mennesker.

Hva var det som gjorde at du bestemte deg for å jobbe med scenekunst?
SYNNE: Ønsket om å dele, bevege og påvirke er stort. Det å skape et sted hvor mennesker kan stoppe tida for en liten stund og sette livet litt på pause har vært avgjørende for meg. Jeg opplevde som ung at det var lettere å formidle det jeg tenkte på gjennom dans, og det er det stedet hvor jeg fremdeles snakker mest og skriker høyest.
KAROLINE: Synne har det med å treffe spikeren på hodet. Jeg er helt enig i det hun forklarer. Jeg kan legge til at personlig har jeg alltid følt meg mest hjemme i dansesalen og på scenen. Det er der jeg har glemt tid og sted og alt stresset som følger med hverdagen. Når jeg danser så er det kun én ting jeg trenger å fokusere på, og det er akkurat det jeg gjør, akkurat da. Det er utrolig frigjørende både for hodet og kroppen. Man blir aldri ferdig utlært, og det er alltid noe spennende å utforske. Så hjelper det også veldig at vi kan forklare hva vi mener med noe som kan være mer beskrivende enn språket.

Fortell om en scenekunstopplevelse som har betydd mye for deg?
SYNNE: Da jeg sang opera i Operaen kledd i konfetti og hårgele i koreografien WOW! av Stian Danielsen, produsert av Kompani Haugesund. Å stå på scenen med nære venner, et vanvittig bra team i ryggen og full sal var ekstraordinært. Jeg har aldri vært mer tilstede og så fraværende på samme tid. Det var godt å kjenne på å leve litt ved siden av seg selv.
KAROLINE: Er det lov å si når jeg satt i salen og så WOW! av Stian Danielsen?? Herlighet for en opplevelse! Ellers kan jeg si at for min del så betydde avgangsforestillingen vår på UiS veldig mye. Jeg var uheldig og fikk et prolaps 3 uker før vi gikk på scenen, som gjorde at øvingen frem til noen dager før forestillingen kun var å ligge i dansesalen og visualisere alt jeg skulle danse. Det var helt fantastisk å oppleve at jeg kunne delta på koreografiene og danse sammen med klassen min.

Hva gjør at du fortsetter å jobbe med scenekunst?
SYNNE: Fordi følelsen av at jeg alltid har noe å gi, og fortelle, aldri slukner.
KAROLINE: Fordi jeg er sulten etter å lage og å si det som kan bety noe for også andre. Og fordi jeg elsker det.

FANplASTIC spilles onsdag 2. oktober kl 19:00 i Scene 1. For mer informasjon om arrangementet se her.