ÅRETS DEBUTANT PÅ HØSTUTSTILLINGEN KOMMER TIL TOU 

Finn Adrian Jorkjen ble tildelt Norske Kunstforeningers debutantpris under Høstutstillingens åpningssermoni 9. september på Kunstnernes Hus og denne helgen kan du se ham på Tou under Performance days 5.

Finn Adrian (f. 1990 i Arendal) bor og arbeider i Oslo. Han har bachelorgrad fra Kunstakademiet i Trondheim og mastergrad fra Kunstakademiet i Oslo. Jorkjen har tidligere vist arbeider ved festivalen Ravnedans (Kristiansand), Sørlandsutstillingen og Rosendal Teater (Trondheim). Han er også en del av performanceduoen Koppen & Jorkjen, med kunstneren Henrik Koppen. 

Jorkjen jobber performativt, med tekst og video. Arbeidet hans handler veldig mye om å undersøke digitale rom og problemstillinger rundt identitet. Han konsumerer mye videoer selv, graver i arkiver, skriver manus og har både solopraksis og samarbeider med andre kunstnere. 

Kan du fortelle dine synspunkter om performance art generelt og hva skiller det fra scenekunst, skuespill og lignende performative kunstform?

Dette er et tema som jeg syns er interessant. Jeg har merket at flere scenekunstnere integrerer elementer av performancekunst i forestillingene sine. For meg handler performance om at man sitter med blanke ark, med få forutsetninger. Skal publikum være medvirkende? Skal vi opprettholde den fjerde vegg? Her kan hva som helst skje. Det hender jeg møter på folk som kan være skeptiske eller redd for performancekunst. Jeg tar hensyn til dette i mine verk og forsøker å være forsiktig med med publikum. 

Jeg tenker at skuespill handler om at man forsøker å leve seg inn i en bestemt rolle eller fortelle en historie. Mens performancekunst handler mer om å utføre en ide eller handling sammen med publikummet som er til stede. Men det må sies at ingenting er hugget i stein, og at en relativt “ung” kunstform er i stadig utvikling. 

Kan du fortelle litt om arbeidsprosessen din i forberedelse til Performance days?

Alle kunstnere ble tildelt en Ingmar Bergman film, som et utgangspunkt for et nytt verk. Jeg fikk filmen «Persona» som jeg har et tett forhold til. Det første jeg gjorde var å tenke på alle minnene mine om filmen og dro ut elementer som jeg syns var spennende å jobbe videre med. Jeg har tatt utgangspunkt i ideen om samtaler man har på soverommet og sengen som et privat rom. Jeg skal jobbe med dans og fletter det inn med en monolog. Vi får se hva som skjer. 

Hva er din relasjon til Bergman?

Jeg synes at Bergmans filmer til tider kan være utfordrende – det er ikke easy watching som man ser på slutten av en tung arbeidsdag. Men det er mange elementer som er spennende, ikke nødvendigvis handlingen, men kanskje tematisk eller filmteknisk. Også er jeg generelt veldig opptatt av film og video. Jeg vil presisere at man trenger ikke å være Bergman-fan for å komme og oppleve kunsten under Performance days. Man trenger ikke å ha forhåndskunnskap, da vi alle har våre egne kunstneriske praksiser og lager noe helt eget. Men er du en fan av Bergman, så kan du kanskje oppleve noen Easter eggs.

Du kan se Finn Adrian Jorkjen under Performance days 5 på fredag kl 20.00 på Tou.

Her kan du finne mer informasjon om kunstneren: