WONDERFUL WORLD: 5 SPØRSMÅL MED FESTIVALSJEF JAN INGE REILSTAD

Hvis du deltar på arrangementene til Kåkånomics eller følger med på sosiale medier til Tou, så har du sikkert hørt om Wonderful World. Festivalen er den første av sitt slag i Norden og programmet vil favne rundt 80 arrangementer i løpet av fire dager i begynnelsen av sommer. Men hva handler det egentlig om? Vi snakker med festivalsjefen Jan Inge Reilstad og stiller ham 5 spørsmål om Wonderful World. 

1. Hva er egentlig Wonderful World? Og hvem bør absolutt komme på festivalen?

Det er egentlig et veldig godt spørsmål, som vi i realiteten også stiller: Hva er en god verden, i dag og i fremtiden? Tittelen på den nye festivalen innbyr oss til å ta et skritt tilbake og tenke over dette store spørsmålet. Vi er midt i en historisk endringstid med et vell potensielle kriser som lurer rundt neste sving. Alle som ønsker å bli en bedre versjon av seg selv, som de sier i Kompani Lauritzen, bør komme. Alle som er på jakt etter en Wonderful World bør komme. 

2. I programmet ser vi et mangfold av arrangementer som tar for seg veldig forskjellige temaer; alt fra helse, teknologi til klima og andre dimensjoner. Hva er det som binder alle disse temaene sammen?

Vi ønsker å tilby folk undring over tilværelsen og opplyst forståelse i samme pakke. Vi tar altså utgangspunkt i noe av det beste i filosofi og vitenskap, forskningsfronten kan vi si, og innbyr til undringsfellesskap og higen etter forståelse derfra, med underholdende format. Festivalprogrammet skal være et puslespill som tilsammen blir et relevant bilde av livet og virkeligheten per i dag, med blikket festet på framtida på vegne av de unge. 

3. Hva mener du vil være høydepunktet på festivalen? Hva gleder du deg mest til?

Jeg har laget noen festivaler etter hvert. Den gyldne regelen er å lage ting som jeg selv har lyst til å gå på. Men dette blir første gangen jeg er med på å lage en egen familiedag, slik vi gjør med søndagen. Den har jeg tro på at kan bli en kanon opplevelse for små og store; med eksperimenter, konserter, forestillinger, leker, lykkehjul, ansiktsmaling og mye mer, ja, og gratis brunsj. Tou skal bli en liten landsby av små og store filosofer, er håpet. 

4. Dette er den aller første WW festival. Hvilke forventninger har du til årets festival og ambisjoner til fremtidig Wonderful World?

Å lage festival er risikosport. Men det er et utrolig bra lag som står bak festivalen. Vi lager noe som ikke finnes fra før i Norden. Stavanger og TOU er perfekt sted. 1-4 juni er forsommerdager. Jeg håper vi kan få til en slags folkefest på toppen av den viktigste kunnskapen og visdommen. Og at vi som med KÅKÅnomics kan ta posisjonen som en nasjonal festivalinstitusjon på vegne av filosofi og vitenskap. 

5. Hva vil du at deltakere på festivalen skal sitte igjen med når den er ferdig? Hva skal de ha lært eller opplevd?

Da jeg laget økonomifestivalen KÅKÅnomics første gang i 2017, var det kanskje spesielt responsen fra deltagerne på scenen som var så overveldende; de var sjeleglade for muligheten til å formidle på folkelige utelivsscener, ikke bare i akademia, hos næringslivet eller i politiske fora. De flinkeste folka er alltid de som er mest opptatt av å formidle til folk flest, ikke bare til elitene. Jeg vil at de skal sitte igjen med en følelse av at de snarest må melde sin interesse for deltagelse også i neste års festival. For publikums del ønsker jeg at de går hjem etterpå og tenker at de har fått et skudd med verdens sunneste dop; livsglede og livsfylde, åpenbaring og innsikt. 

Velkommen til fire dager med undring, fordypning, opplyst forståelse, humor og alvor – og sterk livsfølelse.