PRIDE WEEK: PROGRAMMET ER FULLERE ENN NOEN GANG

I år planlegges det Rogaland historiens største Pride festival, med spennende arrangementer, debatter, samtaler, konserter, Pride Park, shows, Skeiva Nattå, og en storslått parade lørdag 3. september. Festivalen arrangeres allerede for 24. gang og målet er å fremme lokal og internasjonal solidaritet, åpenhet, inkludering og mangfold. Vi spør festivalsjef Live Idland om hva disse verdiene betyr for henne:

“Åpenhet handler først og fremst om å se at andre mennesker kan leve, tenke, føle og ha andre behov enn det en selv har i eget liv. Se at andre kan oppleve kjønn annerledes, ha andre opplevelser rundt kjønn. Oppleve relasjoner annerledes. At andre kan ha andre utfordringer enn en selv. Klarer man det, så er så enormt mye gjort. Vi må tørre å se fordommer. Tørre å snakke om fordommer. Fordommer er helt naturlig, som en naturlig del av vår evne til å vurdere og beskytte oss mot omverdenen. Men vi må også lære oss at fordommer kan skape et feil bilde. Man må tørre å møte fordommer og gi informasjon slik at de som sitter med fordommene har både mulighet og rom for å endre mening.”

Kan du fortelle litt om markeringens utvikling gjennom årene?

“Helt i starten når de skeive dagene i Stavanger begynte var det en veldig viktig markering, og i årene siden har vi videreutviklet festivalen til å omfavne flere arrangementer og nå ut til enda flere – men det er først de siste årene at Skeivå virkelig har nådd nye høyder med parade, festival i 1 uke, Pride Park og enda flere programposter. Samtidig har det fra starten av, og frem til i dag vært viktig for oss å sørge for at festivalen vår er til for skeive.”

I år ser vi et mangfold av ulike typer arrangementer under festivalen – hvordan utviklet det seg til å bli så omfattende?

“Programmet til årets festival har utviklet seg og blitt et fullverdig program på grunn av engasjerte mennesker som legger ned mye frivillig arbeid og innsats i å tenke hva som vil gjøre programmet både viktig, interessant, spennende og kjekt. I år er programmet fullere enn noen gang, og vi gleder oss masse til alt fra panelsamtaler i Pride House, minigolf hos Stavanger Camping, opplegg rundt om i byene i fylket og ikke minst Parade, Pride Park, og Skeiva Nattå.”  

I tillegg til parade, konserter, speed-dating og andre arrangementer, ser vi diskusjoner og panelsamtaler på programmet. Det er klart at vi sårt trenger slike tiltak, men hvordan ser dere for dere effekten av disse?

“Det heter gjerne at «The first pride was a riot». Da bargjestene på Stonewall Inn i 1969 gjorde opprør mot politiets trakassering. Fortsatt, 53 år senere, opplever mange unge skeive at det er vanskelig å komme ut. Vanskelig å være den de er. Homo er fortsatt det mest brukte skjellsordet. Og man vet at det dessverre fortsatt er mange unge skeive som sliter mer enn sine ikke-skeive naboer med blant annet psykisk helse. Fortsatt opplever transfolk kraftige sosiale sanksjoner for å bryte med normer for kjønn og seksualitet. Skeive med innvandringsbakgrunn står fortsatt i ekstra krysspress mellom både rasisme og homohat. Det har blitt en sånn kjedsommelig setning: Men vi har fortsatt en lang vei å gå.”

Hvem er festivalen egentlig rettet mot – kun skeive eller alle?

“Festivalen er rettet mot alle. Skeivå ble opprettet og eksisterer enda for skeive. Festivalen er for å fremme mangfold, skape inkludering og fortsatt kjempe kampen for at alle skal få være den de vil, og ha samme mulighet for et trygt, sikkert og godt liv. Du trenger derimot ikke å være skeiv, være en del av det skeive miljøet eller kjenne noen som er skeive for å delta under festivalen. Det viktigste er at du er åpen og inkluderende og har en god holdning. Ingen får rom for å uttrykke hat, eller nedlatende holdninger hos oss.” 

Bilde er tatt av Karoline Skarstein.