JOBBER MED ET FEMINISTISK NYHETSBREV UNDER RESIDENSOPPHOLD PÅ TOU

Tou har fått finansiert et europeisk prosjekt som gir slovakiske og norske kunstnere mulighet til å søke om residensopphold på Tou og hos vår partner – Kino Usmev i Kosice, Slovakia. Målet med residensen er å tilby slovakiske og norske artister, forfattere, musikere og andre kulturfagfolk fra ulike felt mulighet til å jobbe i et nytt, kreativt og kulturelt miljø. I år organiserer Kino Usmev og Tou totalt seks residenser – tre i Norge (åpne for slovakiske søkere) og tre i Slovakia (åpne for norske søkere).

Når Michaela fra Slovakia så annonsen om open call residency på Tou, tenkte hun at det var en mulighet til å videreutvikle og få nye perspektiver på prosjektet hun har holdt på med en stund. Michaela jobber på frivillig basis med det feministiske nyhetsbrevet Kurnik (“hønsehus”, på slovakisk også brukt som et uttrykk for frustrasjon). Nyhetsbrevet ble lansert for 6 år siden og har gjennom den tiden vokst til å bli et viktig bidrag til det frie journalistiske miljøet i Slovakia. 

Hvordan opplever du residensoppholdet så langt?

“Jeg nyter oppholdet her, selv om det egentlig er ganske stille nå i løpet av juli måned. Jeg fikk med meg Den Spiselig Byfest og forestillingen til Witch Club Satan, og det var veldig kjekt, men nå kan jeg fokusere mer på det arbeidet som jeg skal gjøre og ha arbeidsroen.”

Annenhver torsdag får nærmere 3000 abonnenter av Kurnik et nyhetsbrev med ett redaksjonelt innlegg og henvisninger til andre relevante kilder. Artikkelen legges så ut på nettsiden og deles på Facebook og Instagram. Til sammen er det fem personer som holder trådene i dette og alle gjør det på frivillig basis. 

Nettsiden deres ser veldig attraktivt ut, men den er kun på slovakisk. Kan du fortelle litt om temaene og innholdet? Hvordan velger dere ut tilskuere?

“Veldig generelt sagt er det en samling artikler om kvinnelige opplevelser. Det som skiller oss fra tradisjonell media er vår genuine og ærlige tilnærming til det som er – slik det er, uten vinklinger, clickbaits og andre PR stunts. Vi er heller ikke aktivister, vi ønsker bare å synliggjøre, vise fram kvinnelige aktualiteter i hvilken form det måtte være – rå og ekte, uten å sette ting i bokser, generalisere og begrense. Det å vise fram mangfold og inkludere så mange perspektiver som mulig, er ekstremt viktig for oss. 

Når det gjelder forfattere, måtte vi i begynnelsen utfordre våre venner og bekjente eller de vi selv likte å lese. Etter hvert begynte folk å ta kontakt med oss og nå gjør de det jevnlig, selv om kvaliteten på deres arbeid varierer veldig. I tillegg informerer vi våre følgere om å søke gjennom open call. Hvert innlegg blir illustrert av en kvinnelig kunstner. Vi har en liste over aktuelle kunstnere som vi tilbyr oppdrag til. Dette gir dem en mulighet til å bli oppdaget og få flere oppdrag.”

Hvorfor søkte du residensopphold på Tou, hvilke mål hadde du satt for deg og hvor i prosessen er du?

“Kurnik er noe jeg alltid har jobbet med i tillegg til en fulltidsjobb. Jeg hadde tid til å holde nyhetsbrevet gående, men ikk nok til å gjøre et skikkelig gjennombrudd fordi jeg ikke kunne fokusere bare på dette. Mitt mål er å lage en strategi for bedre inkludering av ulike typer forfattere, for å få flere varierte stemmer og temaer. Da må jeg ha tid til å møte folk som jobber med lignende prosjekter, samle erfaringer, og jobbe dedikert med selve strategien. Slik jeg ser det, så passer et residensopphold utmerket til det. 

Gjennom mitt opphold på Tou, har jeg fått snakket med flere relevante folk og fått en del inspirasjon og ny kunnskap. Ikke minst har jeg hatt tid til å faktisk sette meg ned å lage selve strategien. Jeg har definitivt gjort framgang, men det er fortsatt en rekke ting som gjenstår. Dette er min siste uke på Tou og jeg føler litt indre press på å bli ferdig med strategien.”

Hvilken verdi ser du i å være med på et residensopphold i et fremmed land?

“Det er en kombinasjon av flere faktorer som gjør et slikt residensopphold attraktivt for kulturarbeidere. For det første, gir det mulighet til å dedikere tid til et spesifikt gjøremål. Det er et økonomisk aspekt i det også – at man ikke trenger å bekymre seg for kost, losji og kontorplass. Det å treffe likesinnede, få nye perspektiver og innsikt kan bidra til at du finner nye måter å jobbe på i ditt prosjekt. Det å være i et annet land er en bonus – det hjelper å få litt avstand fra dagliglivet og bidrar til å generere nye ideer.”

Prosjektet er støttet av EØS-midlene, (EEA grants – Norsk Kulturråd)