FEM SPØRSMÅL: ESPEN KLUGE

Komponist og visuell kunstner Espen Kluge jobber til daglig i musikkfelleskapet Tou Lyd hvor han styres mye av magefølelsen på hvor kunstnerskapet skal bevege seg. Hans arbeidsuker er effektive og særs strukturerte, noe han trenger i sin kommende hverdag som småbarnsfar.

NAVN: Espen Kluge
FØDT: 20.04.83
FRA: Stavanger
UTDANNING: BA fine arts, MA musikkomposisjon

Hva jobber du med nå?

Både ny musikk, ny visuell kunst, og et lite reasearch-prosjekt innen musikkpedagogikk, men størst fokus har jeg på albumet mitt som jeg har ambisjoner om å få ut før sønnen min blir født i april/mai!

Denne musikken kommer fra et prosjekt jeg har hvor jeg skriver litt musikk for piano hver dag. Albumet er basert på de 25 beste sporene av de første 100 i 2019.

I kjølevannet av mitt soloshow i Zurich i slutten av 2019 med portrettserien ‘Alternatives’, så sitter jeg nå å jobber på et nytt visuelt prosjekt som også omfavner generativ programmering. Gleder meg til å vise når den dagen kommer.

Hva er ditt forhold til Tou?

Jeg sitter på Tou Lyd til daglig, og dette kommer til å høres ut som en Tou- reklame, det er ikke ment slik, men dette er drømmeplassen for meg som liker å jobbe høylytt, lange dager og i et miljø med mange dyktige folk.

Jeg spilte inn piano for albumet mitt i live-rommet på toppen av Tou Lyd tidligere denne uken. Det er et ganske rart piano som jeg har stemt ned en kvint. Pianoet høres ikke fint ut lengre, men av og til litt vakkert.

En ekstra bonus er at min bedre halvdel som er visuell kunstner sitter i Tou Atelierhus. Utenom det har jeg jo et positivt forhold til kulturarrangementene på Tou, det har jo de fleste i Stavanger med puls.

Kan du beskrive hvordan en typisk arbeidsuke er for deg?

Jeg prøver så godt jeg kan å gjøre dagene mine strukturerte, derfor jobber jeg ut ifra en dagsliste som skrives i begynnelsen av uken. Listen beskriver enkle gjøremål som ‘skrive daglig piano’, ‘øv på dette stykke’, ‘svar på eposter’,  også videre. Jeg kan begynne å gjøre meg ferdig for dagen når jeg har strøket ut alle punktene. Slik går ukene, ikke særlig spennendes, men det funker.

Hva var det som gjorde at du bestemte deg for å jobbe med musikk og visuell kunst?

Det var vel en dominoeffekt av tilfeldigheter, interesser og muligheter som gjorde at jeg landet på de to tingene, har liksom alltid bare fulgt godteriet på stien. Jeg er ikke så opptatt av å være noen spesifikk form for kunstner, hvis magefølelsen, motivasjonen og formidlingstrangen er der, så gjør jeg det, enten det er tradisjonell komposisjon, visuelle kunstprosjekter, eller teknologi orienterte prosjekter.

Fortell om en kunstopplevelse som har betydd mye for deg?

Den mest spennendes musikken er den jeg ikke nødvendigvis helt forstår eller liker med en gang, derfor faller jeg mest for kunst som gir meg en blanding av estetisk nytelse og som stimulerer nysgjerrigheten. Komponisten Arvo Part gav meg flere slike opplevelser under en Arvo Part festival i London 2011(ish). Han er etter min subjektive mening den mest tidløse samtidskomponisten, du finner ikke noe vakrere.

Vil du vite mer om Espen og hans kunstnerskap? Les mer HER.