Premiere: Body Memory

Body Memory


Tou har gleden av å presentere premieren på Therese Markhus sin nye forestilling Body Memory!


Evnen til å huske kan ikke adskilles fra fantasien. De går hånd i hånd. I en eller annen grad dikter vi alle opp vår personlige fortid. Og for de fleste av oss er den fortiden bygget av følelsesmessig fargede erindringer. Følelser gir opplevelsene mening, eller verdi

- Siri Hustvedt


Vår personlige fortid manifesterer seg i minner og følelser som lagres som spenninger i kroppen. Spenningene kan gjøre både godt og vondt, men for å vite dette må det brukes tid til å føle og kontemplere. Minner som gjør oss lette og glade i kroppen tar vi gjerne frem ofte. Hvordan komme i kontakt med noe du vil unngå? Hva husker kroppen, og hva husker følelsene?


I Body Memory har fem kropper lyttet til og forsket på minnene i sin egen kropp. De har spent av kroppen for å bli tilgjengelig for dens følelser, og øke sin egen bevissthet rundt følelseskroppen, men en kropp med minner reagerer og agerer ikke i et vakuum. Gjennom varierte konstellasjoner tas vi med på deres ferd i seks følelser som individ og del av et fellesskap.

Alexander-teknikk, Steve Paxton og Mary Wigman har, foruten Siri Hustvedt, vært de viktigste inspirasjonskildene i arbeidet. De analoge malingsstrøkene som projiseres har blitt en dynamisk forlengelse av kroppens følelser, og lydbildet komplimenterer og kontrasterer dansernes uttrykk, via komponistens egne tolkninger.


Body Memory utforsker hvordan noe universelt som minner og følelser kan transformeres og forstås individuelt.

Medvirkende:


Dansere :

Thea Kjeseth Dolmen

Helene Djur Kjær

Therese Markhus

Gry Bech-Hanssen

Anne Panda Gjems Rudi

Konsept / koreograf:
Therese Markhus

Komponist / utøvende musiker:
Per Zanussi

Billedkunstner / kostyme:
Ingrid Toogood

Videokunstner / multitekniker:
Thomas Lønning

Dramaturger:
Helga Guren
Melanie Fieldseth

Forestillingen er støttet av: Kulturrådet, Fond for Lyd og Bilde, Rogaland Fylkeskommune og Stavanger Kommune. Co-produsert av: TOU, RAS og DansiS.


Therese Markhus (f.1978) bor og jobber i Stavanger. Hun er utdannet fra London Contemporary Dance School og School for New Dance Development i Amsterdam. Markhus har over 15 års lang karriere som danser både nasjonalt og internasjonalt, som startet i Impure company/Hooman Sharifi (2003-2005). Som koreograf har Markhus presentert sitt arbeid på flere dansescener som, Dansens Hus (Oslo), HetVeem (Amsterdam) og Oktoberdans/BIT. Markhus var med som koreograf i "The Mute" av Christian Eriksen og Jan Ove Ottesen som vant Heddaprisen i 2019.


I samarbeid med billedkunstner Ingrid Toogood har Markhus skapt flere performance hvor " L longed for it" (2019) blir en del av åpningen av nye Nasjonalmuseet under programmet " Jeg kaller det kunst". Første forestilling sammen med komponist og bassist Per Zanussi var under Maijazz 2005, siden den tid har de skapt flere forestillinger med live musikk. Markhus var leder for Regional Arena for Samtidsdans (RAS) fra 2011-2018. Våren 2020 mottok Markhus for andre gang treårig arbeidsstipend fra Statens kunstnerstipend, og hun sitter i fagutvalget Scenekunst i Kulturrådet 2020-2021.

← Tilbake til program